Un vas ceramic vechi de circa 7.000 de ani a fost descoperit recent de arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, în satul Acmariu, comuna Blandiana. Descoperirea este foarte importantă deoarece arată că aici este posibil să fi existat o așezare neolitică, necunoscută până în prezent. Sursa: Mihaela Moraru
Arheologul Cristinel Fântâneanu spune că vasul a fost descoperit cu ocazia unei descărcări de sarcină arheologică a unui teren pe care un cetățean din localitate a solicitat-o pentru a putea amenaja o fosă septică, în propria gospodărie.
„La săparea unei fose septice în gospodărie, au fost descoperite aceste fragmente ceramice care constituie, de fapt, un vas care va fi reîntregit, un vas neolitic. Acest vas a fost descoperit împreună cu un schelet fragmentar de animal, deocamdată neidentificat - arheozoologii își vor spune părerea și asupra speciei și asupra cauzelor morții - într-o groapă pe care o presupunem a fi o groapă rituală. E un vas mare, probabil un vas depozit, vom vedea mai bine după restaurare, în care de regulă se țineau cerealele, dar nu numai", a declarat arheologul.
Vestigii din epoca bronzului
Cristinel Fântâneanu a subliniat că descoperirea este importantă, în primul rând, pentru că aduce „încă un punct pe lista descoperirilor neolitice de pe actualul teritoriu al județului Alba, care nu sunt puține", în zona Acmariu fiind descoperite până acum vestigii din epoca bronzului.
Arheologul a mai menționat că specialiștii muzeului își propun să realizeze mai multe sondaje în zonă pentru a vedea dacă se pot descoperi și alte vestigii, dar acest lucru depinde și de bunăvoința localnicilor, deoarece toată zona este constituită din proprietăți private.