Noua lege a învățământului a ajuns ieri pe masa parlamentului cu mai multe schimbări importante în privința evaluării copiilor, „ca o consecință a dezbaterii publice”, susțin oficialii din Educație. Sursa: VLAD STĂNESCU
Un examen de bacalaureat diferenţiat pe profilurile liceelor, încă o probă orală la evaluarea naţională de la finalul clasei a IXa, amenzi mai mici pentru părinţii chiulangiilor şi posibilitatea de a alege o altă materie în locul religiei.
Pe scurt, ultima variantă a legii educaţiei - care a primit ieri girul guvernului - are o formă diferită faţă de documentul supus dezbaterii publice de ministrul Daniel Funeriu.
Actul normativ este acum la mâna parlamentarilor, care vor putea depune amendamente. După ce va fi întors pe toate părţile şi modificat după cum vor aleşii acesta va fi adoptat. „Am «operat» mai multe modificări în urma propunerilor făcute în dezbaterea publică. Practic, am triat toate propunerile şi le-am eliminat pe cele care distorsionau viziunea noastră”, a explicat Oana Badea, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar.
Modificare la modificare
Cu toate că săptămâna trecută, când s-a pus punct dezbaterii publice, ministrul Funeriu susţinea că singurele modificări din lege sunt „greşelile gramaticale”, după trei zile, legea a fost „îmbogăţită” cu mai multe prevederi. Oficialii Ministerului Educaţiei au subliniat că nu au făcut decât să ia în considerare sutele de propuneri pe care profesorii din toată ţara le-au trimis pentru „perfecţionarea” actului normativ.
Dacă legea va intra în vigoare în acest an - aşa cum se aşteaptă guvernanţii -, reformarea sistemului va fi pusă la punct în 2013.
VOCEA ELEVILOR A ÎNVINS
Religia ar putea fi înlocuită, la cerere, cu istoria religiilor
Potrivit ultimei variante a legii educaţiei, elevi