1.500 de persoane din oraşul rusesc Vladivostok au protestat astăzi împotriva puterii din Rusia. Alte manifestaţii ar putea avea loc la Moscova, Sankt Petersburg şi în oraşul siberian Irkutsk, anunţă The Independent.
Cel mai contestat a fost premierul Vladimir Putin, acuzat că nu a găsit soluţiile potrivite pentru scoaterea Rusiei din criză. Protestele au loc după ce alegerile locale au demonstrat că partidul de la putere, Rusia Unită, a început să piardă teren.
Astfel, opoziţia a anunţat pentru astăzi un soi de "zi naţională de protest". Liderii opoziţiei au cerut demisia premierului Putin, dar şi reintroducerea votului direct pentru alegerea guvernatorilor, la care s-a renunţat în 2004. Pe pancarte s-au putut citi mai ales mesaje referitoare la economie, principala cerere fiind mărirea pensiilor şi micşorare taxelor pentru maşinile second-hand din import. La Vladivostok, oraş cu ieşire la Pacific, din estul extrem al Rusiei, foarte mulţi oameni trăiesc din astfel de afaceri.
2009, an greu pentru economia rusă
"Oamenii văd cu nu-şi mai pot asigura traiul şi condamnă guvernul. Nu avem alternative şi am ieşit în stradă", a spus unul dintre liderii protestatarilor, citat de AFP. "Ceea ce ne-a făcut guvernul este de necrezut, revoltător. Nu-i înţeleg cu ce îi deranja afacerea mea", a spus şi un fost importator de vehicule uzate, citat de Independent. Afacerea sa a dat faliment după ce autorităţile de la Moscova au decis majorarea taxelor pentru autoturismele de import.
Anul trecut, PIB-ul Rusiei a scăzut cu 8%, 2009 fiind cel mai slab an de după 1994. În acelaţi timp, şomajul a ajuns undeva între 9 şi 10%.
Astăzi, a surprins slaba prezenţa a poliţiei. De obicei, puterea rusă trimite efective impresionante la astfel de proteste. Spre exemplu, în urmă cu doi ani, la un protest asemănător din Vl