În judeţul Hunedoara sunt multe locuri frumoase. Unele poartă pecetea unei istorii presărate cu fapte de eroism, altele sunt încă neatinse de mâna omului dornic de câştig cu orice risc. Însă, în aceste locuri, nemţi, francezi sau italieni vin să vadă cum e viaţa la ţară, în vreme ce românii se plâng că agenţiile de turism le cer preţuri duble faţă de cele practicate de agropensiuni. Sursa: Remus Suciu
La început, 20 de pensiuni din judeţ s-au înscris în ANTREC, administratorii sperând la o mână de ajutor. Între timp, hunedorenii au văzut că se descurcă mai bine de capul lor, aşa că doar 3 pensiuni mai sunt membre ale asociaţiei în prezent. Statutul de membru presupune plata unei taxe anuale de aproximativ 100 de euro, însă nici măcar o treime din clienţi nu le trece pragul graţie promovării prin ANTREC.
FOTO evz.ro
Atractiii din Hunedoara
De aceea, oamenii şi-au postat anunţuri şi pe alte pagini de internet dedicate agroturismului, dar cel mai mult le place să le facă alţii reclamă, ca semn de mulţumire pentru sărmăluţele cu mămăliguţă servite în pensiunile hunedorene. Aceasta se pare că e cea mai bună soluţie: să oferi servicii de calitate, la un preţ atractiv. Totuşi, românii seamănă mai mult decât străinii cu Hagi Tudose.
„Aproape 40% din turiştii noştri sunt străini. Sunt foarte civilizaţi şi mult mai modeşti în ceea ce priveşte cerinţele. Ei înţeleg conceptul de agroturism”, poveşteşte Rodica Csanadi, reprezentanta ANTREC Hunedoara şi proprietară a unei pensiuni.
Turismul în extrasezon tremură de frig
În zonă, aproape toate agropensiunile au băi în cameră, încălzire centralizată şi apă caldă tot timpul, condiţii superioare, de exemplul, celor din anumite pensiuni de pe litoral, care stau cu butoriul de apă pe acoperiş. Însă, sezonul turistic în Hundeoara începe pe 15 iunie şi se termină pe 15 septembrie