Autorul capodoperei „De veghe în lanul de secară”, despre care se ştia că a semnat un singur volum, ar fi scris, de fapt, 15 romane de-a lungul vieţii.
Lupta pentru moştenirea literară a scriitorul J.D. Salinger, care şi-a găsit locul în Olimpul literaturii universale scriind doar un singur roman, „De veghe în lanul de secară”, şi care a decedat în ianuarie anul acesta, devine din ce în ce mai palpitantă. „Descoperirea” unor scrisori şi a unui vechi prieten de al scriitorului aduce atât noi controverese, cât şi certitudinea că acesta a scris mai mult decât a publicat în timpul vieţii.
SUMARUL ARTICOLULUI Moştenirea lui Salinger AMINTIRI DIN NORMANDIAAMINTIRI DIN NORMANDIA
Scriitorul, care după publicarea romanului, „De veghe în lanul de secară”, în 1951, s-a retras aproape complet în anonimat, şi-a asigurat drepturile până după moartea sa pentru orice cuvânt scris vreodată.
Un prieten de demult
Scrisorile sale, cele cunoscute până acum, trimise unor redactori, altor artişti sau iubitelor sale şi păstrate astăzi în arhivele Bibliotecii Congresului American sau ale universtităţilor Princeton şi Harvard, se pot citi, dar nu este permis ca ele să fie citate. Se speculează că scriitorul, care în afara renumitului roman, a mai publicat doar o serie de povestiri scurte, ar fi scris, de fapt, peste cincisprezece romane, care ar fi depozitate în casa sa din Cornish, New Hampshire.
Moştenitorii săi au refuzat până în prezent să confirme existenţa acestora. Un fost camarad de război al scriitorului confirmă acum însă existenţa acestei încăperi, iar afirmaţiile sale, ilustrate prin corespondenţa sa cu misteriosul Salinger, aduc în lumină un om total diferit de ceea ce se ştia până acum despre autor.
O scrisoare găsită în casa lui Salinger, o casă în care acesta a trăit retras începând cu 1953, a „trădat” existe