În timp ce criza îşi face de cap prin lume, unele ţări au scăpat de griji
După stabilizarea crizei, unii au început să se descurce mai bine decât alţii. De la ţări la corporaţii, ritmul de ieşire din criză e diferit, în funcţie de punctele forte şi vulnerabilităţile fiecăruia. Jurnalul Naţional vă prezintă care sunt câştigătorii şi care sunt pierzătorii crizei. Astăzi, faza pe ţări. Surprizele apar exact de unde te aştepţi mai puţin.
SUA, Uniunea Europeană şi Japonia, cele mai stabile şi mai puternice economii, bastioane ale securităţii banilor, sunt printre cele mai lovite. UE are de-a face cu ravagiile datoriilor statelor din flancul sudic al zonei euro, Grecia, Portugalia, Spania, Italia. La polul celălalt, Japonia suferă din cauza aprecierii yenului, ceea ce scumpeşte exporturile. Pe lângă mult-lăudatele China şi India, o serie de alte state se dovedesc adevăraţi performeri ai crizei, cum ar fi Coreea de Sud şi Brazilia.
AUSTRALIA. Beneficiară a unora dintre cele mai variate resurse naturale din lume, Australia se bucură din plin de recuperarea economiei mondiale. Principala sa piaţă de export a resurselor este China, ceea ce a ferit-o de criză. Australia a avut creştere economică în ultimele cinci trimestre consecutive. Cum economia sa are o evoluţie constantă şi stabilă, dolarul australian a crescut cu 27%. Reserve Bank of Australia, banca centrală a ţării, estimează o creştere de 4% până la finele lui 2012.
CANADA. Economia canadiană a urcat cu 6,1% în primul trimestru al anului faţă de cele 4,9% înregistrate în ultimele trei luni din 2009, potrivit datelor oficiale. În acest an va creşte cu 3,5%, potrivit unui sondaj comandat de guvernul acestei ţări printre analiştii privaţi. Estimarea este chiar mai optimistă faţă de cea anterioară de 3,1% sau faţă de cea de 2,6% pe care este fundament