Prezenţa trupelor ruse în Republica Moldova, în apropiere de frontiera României, constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale, se menţionează într-un document întitulat “Strategia Naţională de Apărare”, propus de preşedintele Traian Băsescu. Documentul, scrie rian.ru, este propus pentru aprobare de către Parlament şi este publicat pe site-ul presidency.ro.
Referitor la trupele ruseşti, staţionate în regiunea transnistreană, în document se spune că “prezenţa trupelor străine fără consimţământul ţării gazdă, care sunt în apropierea hotarelor României, prezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale”.
“Din acest motiv, ţara noastră intenţionează să se angajeze activ în promovarea de soluţii cu privire la demilitarizarea regiunii, prin retragerea trupelor şi a armamentului care este acolo ilegal”, se spune în document. “Moldova reprezintă un caz special de creştere a interesului din partea României şi sprijin în ceea ce priveşte integrarea ei în familia europeană. Prin aderarea României la spaţiul European comun, pot fi eliminate ultimile bariere care separă o naţiune”.
Preşedintele României a spus în mod repetat că nu va semna niciodată cu Moldova un tratat de frontieră “Cine poate să-şi imagineze că preşedintele va semna un tratat care va legitima pactul Ribbentrop-Molotov? Numai acela care nu conştientizează ce înseamnă această responsabilitate”, a declarat Băsescu anul trecut.
Moldova a rămas singura ţară învecinată cu România cu care Bucureştiul refuză să semneze Tratatul de Frontieră. Lungimea totală a frontierei moldo-române este de 700 km.
Prezenţa trupelor ruse în Republica Moldova, în apropiere de frontiera României, constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale, se menţionează într-un document întitulat “Strategia Naţională de Apărare”, propus de pre