În timp ce majoritatea edililor din marile oraşe refuză să mai ia parte la proiect, Ministerul Mediului lansează programul de colectare a electrocasnicelor „depăşite” în mediul rural.
Românii pot renunţa la echipamentele electrice şi electronice defecte sau pe care nu le mai folosesc pe 26 şi 27 martie, prin relansarea programului Marea Debarasare, a anunţat ministrul me diului şi pădurilor, Laszlo Borbely. Nu e însă o mare veste pentru cei mai mulţi dintre edili: cei care au acţiuni constante de colectare a deşeurilor electrice spun că relansarea programului ar trebui să vizeze localităţile care nu adună periodic electrocasnicele vechi.
„Noi avem programul nostru de un an şi ceva. Omul s-a învăţat, în ultima sâmbătă din lună scoate calculatorul stricat în faţa blocului şi firma de salubrizare îl ia. Programul acesta pompieristic Marea Debarasare e bun pentru o raşele care nu au asemenea acţiuni. Noi nu îl vrem, pentru că ne zăpăceşte locuitorii”, a explicat primarul sectorului 2, Neculai Onţanu.
Şi edilul sectorului 6, Cristian Poteraş, spune că deşeurile electrice sunt ridicate constant din puncte de colectare prestabilite. Diferenţa dintre programul primăriei pe care o conduce şi cel al Ministerului Mediului ar fi una singură, explică Poteraş: celălalt „e un program la nivel naţional”. De altfel, în toate sectoarele firmele de salubrizare colectează de şeu rile electrice.
Se va colecta şi de la sate
Potrivit ministrului mediului, acţiunea se va derula trimestrial, şi nu lunar, ca în anii trecuţi. „Se va desfăşura o singură dată în fiecare trimestru, în ultimul weekend, iniţiativa urmând să debuteze în 26-27 martie”, a anunţat Laszlo Borbely.
„Am ambiţia ca anul acesta să depăşim recordul anului 2008 şi să trecem de 2.000 de tone de deşeuri de echipamente electrice, electronice şi electrocasnice cole