Pentru prima dată din ultimii ani, românii nu vor mai fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a avea miel de Paşte. Sursa: ARHIVA EVZ
Ca în fiecare an, înainte de Paşte, euforia cumpărării cărnii de miel ia amploare, motiv pentru care comercianţii acestui produs nu pierd ocazia să tragă cât mai mult de preţ. Se pare totuşi că turbulenţele economice şi-au spus cuvântul şi în acest an şi au mai temperat creşterile de preţ pentru miel şi carnea de miel.
Potrivit lui Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), anul acesta preţurile au rămas cam la acelaşi nivel cu cel de anul trecut. „Ca şi în 2009, costul pentru un kilogram de carne de miel s-a păstrat în jurul valorii de 18-20 de lei.
Nici concurenţa nu este prea mare, singura ofertă pe acest segment vine de la bulgari, cu un preţ de 5 euro (20,5 lei), dar asta fără TVA sau transport inclus”, ne-a mai spus Minea.
El a mai menţionat că oferta bulgărească ajunge pe tarabă la un cost cuprins între 5,30 şi 6 euro (maximum 25 de lei/ kg). De mielul românesc vorbim de costurile practicate la abatoare, pentru că de la producător este ceva mai ieftin, undeva în jurul a 16 lei/kg.
Minimum 20 de lei/kg, preţul optim pentru producători
„Vârful vânzărilor va fi săptămâna viitoare, chiar înainte de Paşte. La punctele de sacrificare lucrurile merg bine, dar temerea noastră este că s-ar putea să nu fie putere de cumpărare”, ne-a declarat Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România (SNCOC).
Acesta spune că, din cauza iernii foarte grele şi lungi, costurile au fost destul de mari, iar pentru a-şi acoperi pierderile crescătorii vor trebui să vândă mieii de 8 kg, cu un preţ minimum de 20 de lei/kg.
Dacă la carnea proaspătă de miel situaţia este cea de mai sus, la