România trebuie să reducă deficitul bugetar pentru a putea trece la euro.
Conform calendarului iniţial, România ar fi trebuit să adopte euro la 1 ianuarie 2015. Planurile au fost date însă peste cap de criza financiară şi de întârzierea reformelor, astfel că ţara noastră ar putea trece la euro cu unul-doi ani mai târziu.
“Ce se face acum vă îndreaptă către zona euro. Rămâne de văzut cât se va întâmpla, poate fi şi mai târziu decât v-aţi propus. Politicile monetare şi financiare trebuie să vă pună pe drumul cel bun de integrare în zona euro”, a declarat directorul general FMI, Dominique Strauss-Kahn, citat de Mediafax.
Şeful FMI a arătat că şi alte state europene au fost nevoite să amâne trecerea la euro, din cauza crizei. Însă, chiar dacă nu sunt presate să adopte moneda unică europeană, ţările membre ale UE trebuie să facă acest pas la un moment dat, a mai precizat Dominique Strauss-Kahn.
Normele europene obligă statele membre să reducă deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB. România a primit o derogare, astfel că are timp să diminueze cheltuielile din sistemul public până în 2012. Pentru a compensa creşterea deficitelor, ţările lumii pot apela la FMI, mai spune Strauss-Kahn.
“La sfârşit ţi-ai salvat copiii, dar peste tot este plin de apă şi trebuie să accepţi asta. Guvernele trebuie să se confrunte cu problema creşterii îndatorării, de aceea noi insistăm astăzi pe limitarea deficitelor în viitor”, a afirmat directorul general al FMI.
Dominique Strauss-Kahn se află într-o vizită scurtă la Bucureşti, împreună cu membrii echipei de evaluare.