Strada Lăpuşneanu, din Iaşi, s-a transformat într-un atelier de creaţie în aer liber, cu ocazia „Târgului de Ouă Încondeiate”.
Standurile cu vânzare şi atelierele unde vizitatorii pot deprinde meşteşugul încondeiatului sunt deschise până duminică inclusiv, între orele 10.00 – 18.00. Pe aleea de promenadă, trecătorii au ocazia să vadă lucrări cu motivele cele mai des utilizate în arta încondeierii ouălor. De la ora 19.00, azi şi mâine, vor fi proiectate în aer liber şi trei filme documentare, cu informaţii în amănunt despre tehnica încondeierii.
FOTO evz.ro
Târg de ouă încondeiate
Târgul de ouă încondeiate de la Iaşi se află la cea de-a X-a ediţie şi aduce ca noutate o expoziţie tematică cu semnificaţiile şi simbolurile din arta încondeierii şi filme documentar care îi ajută pe vizitatori să intre în atmosfera Sărbătorii Paştelui.
Cei 30 de meşteri populari de la târg au fost asaltaţi astăzi de grupurile de copii de la şcolile şi grădiniţele din Iaşi. Prichindeii au fost vrăjiţi de ouăle încondeiate sau împodobite cu mărgele de pe tarabe, iar încondeiatorii au făcut bucuroşi în faţa lor demonstraţii de îndemânare.
„Ouăle le face struţoaica, eu doar le pictez”, le-a explicat ieşenca Ana Tansanu micuţilor. La standul acesteia se găsesc ouă de struţ pe care sunt pictate icoane trase în foiţă de aur. „Şi cât costă un ou ca ăsta, ne spuneţi?!”, întreabă inimos un prichindel de clasa I, venit la târg cu grupul. „Cam 300 – 400 de lei”, îi răspunde femeia, iar micuţul spune cu un glas deznădăjduit: „Dar nu avem atâţia bani la noi”.
Grupul lui a trecut pe la toate cele 15 standuri. Micuţii au alergat de colo colo într-un suflet pentru a-şi alege cele mai frumoase ouă încondeiate. După ce s-a scotocit prin toate buzunarele ca să se asigure că poate cumpăra cât mai multe ouă, unul dintre micuţi s-a pus pe oftat.
@