În lipsa vaccinului contra tuberculozei, care deocamdată nu mai e produs de Institutul „Cantacuzino”, medicii vă învaţă cum să feriţi copilul de această boală la care suntem campioni europeni. Sursa: REUTERS
Românii sunt europenii cu cele mai multe îmbolnăviri de tuberculoză, de la vârste extrem de fragede. Anul trecut, în România producerea vaccinului contra TBC a fost sistată, decizia putând cauza o creştere a numărului de îmbolăviri.
În acest context, mulţi părinţi apelează la cunoştinţe sau la rude din străinătate pentru obţinerea preţiosului vaccin şi a început să înflorescă chiar o mică reţea pentru procurarea „pe sub mână” a produsului.
Copii vaccinaţi cu produse ungureşti
Florina este mămica unei fetiţe de aproape două luni şi, de curând, i-a făcut vaccinul contra TBC. „Am întrebat-o imediat după naştere pe pediatră dacă este cazul să mă agit să-l aduc din străinătate şi mi-a spus că risc să-l fac degeaba dacă nu e bine transportat. De curând, aceeaşi pediatră m-a sunat şi mi-a spus că cineva a adus mai mult vaccin din Ungaria şi să vin la vaccinare, asigurându- mă că produsul e sigur”, povesteşe mămica. De exemplu, în Franţa un vaccin BCG (contra tuberculozei) costă 15 euro, în timp ce produsul românesc e mult mai ieftin.
Avem cele mai multe cazuri de TBC din UE
Un raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) citează România ca fiind ţara cu cele mai multe cazuri de tuberculoză din zona Uniunii Europene.
România s-a evidenţiat, în 2008, cu o rată crescută a îmbolnăvirilor, de 115,1 la 100.000 de locuitori, următorul loc fiind ocupat de Lituania, cu 66,8 de cazuri la 100.000 de locuitori.
În clasamentele pe grupe de vârstă, România se situează din nou în fruntea ţărilor Uniunii Europene.
Receptivitate mai mare până