Momârlanii din comunităţile din Valea Jiului au început petrecerile câmpeneşti, aşa-numitele nedei, prin care îşi manifestă bucuria Învierii.
Prima nedeie a avut loc chiar în a doua zi de Paşti la Biserica Sânioni, cel mai vechi locaş sfânt din Valea Jiului. Oamenii au întins mese dis de dimineaţă în curtea bisericuţei, pe care le-au umplut cu mâncăruri tradiţionale, ciorba şi tocăniţă de oaie, varză călită, ţuică, vin şi păsat cu brânză, o mâncare ce se pregăteşte numai în această zonă, în căldări mari de aramă, din porumb măcinat, unt şi brânză de oi.
Bucatele au fost aduse de câteva familii cunoscute în comunitate ca fiind mai înstărite, care se numesc meselnici, şi au fost pregătite numai de bărbaţi.
„Acest obicei este din moş-strămoşi şi aşa trebuie să facem şi noi, chiar dacă s-a mai pierdut din el câte ceva. Bucatele pentru meseni sunt pregătite de bărbaţi, numai ei au voie să stea lângă foc şi să prepare păsatul sau ciorba de varză. Praznicul trebuie să se ţină musai pe pământ sfânt, lângă Casa Domnului”, declară unul dintre organizatorii nedeii.
Deşi vremea nu a fost tocmai bună de petrecut, la nedeie s-au strâns câteva sute de oameni, care s-au aşezat la masă şi au gustat din mâncărurile tradiţionale.
Înainte de praznic, preoţii fac o slujbă specială pentru sfinţirea mâncărurilor, după care mesenii sunt invitaţi la masă.
„În comunităţile de momârlani are loc acest obicei. Aici, în Luncă, praznicul se face în a doua zi de Paşti. Este păcat să munceşti în zi de Paşti pentru că îl mâniem pe Dumnezeu, dar dacă aşa este tradiţia acestor oameni nu avem ce face. Nu au venit la biserică pentru a face aici pregătiri şi a ajunge aici la agapă. Eu le-am spus că ar putea să facă nedeia la hramul bisericii, de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, însă localnicii nu vreau să schimbe obicei