Cei cu dare de mână şi care vor să încerce şi alte echipamente de încălzire au la îndemână sisteme care captează şi încălzesc solar aerul din încăpere sau prin intermediul radiaţiei infraroşii. Sursa: Adi Scutariu
Dacă gazul sau electricitatea costă, soarele este o bună sursă de încălzire a locuinţei şi e gratis. În lunile de iarnă, puteţi economisi aproximativ 30% din factura la energie termică prin montarea unor panouri solare de co lectare şi încălzire a aerului.
Pentru un spaţiu deschis de 70 de metri pătraţi, în condiţii de soare, aţi avea nevoie de un panou cu o suprafaţă de 2,4 metri pătraţi, care se montează fie pe acoperiş, fie pe un perete sudic. Aerul este aspirat din interiorul camerei printr-o priză de ventilaţie inferioară (lângă podea), este încălzit prin panou şi returnat în încăpere prin priza de ventilaţie superioară (aproape de tavan).
Sistem complementar
Temperatura dorită în încăpere se setează printr-un termostat digital, iar dispozitivul poate furniza aer cu o temperatură de până la 49 de grade Celsius. „Echipamentul este 100% independent, deci nu trebuie conectat la o sursă de curent electric”, ne-a declarat Tudorel Stoica, director de vânzări la Toddy Energy, companie care distribuie astfel de echipamente, prezentă la târgul RenewEnergy, desfăşurat la Romexpo.
Preţul unui astfel de dispozitiv este de 1.500 de euro, fără TVA, cu termostatul inclus, la care se adaugă montajul de 10%-20% din această valoare, în funcţie de tipul de construcţie, înălţimea casei etc. Opţional, se poate livra şi un modul pentru aer proaspăt. Echipamentele sunt produse în Canada, durata de viaţă este de 25-30 de ani, iar perioada de garanţie pentru colectorul propriu-zis de căldură este de 5 ani, iar pentru partea electronică, de 1 an.
Sistemul trebuie completat cu unul clasic de încălzire sau cu