Patronii de hoteluri şi restaurante spun că înregistrează un record al numărului de CV-uri primite anul acesta pentru posturile scoase la concurs pe site-urile de recrutare. Sursa: Shutterstock
Hotelierii de pe litoralul românesc caută peste 20.000 de angajaţi sezonieri, care să se ocupe de confortul turiştilor în intervalul 1 mai-1 octombrie 2010. Primele anunţuri postate au primit deja o avalanşă de CV-uri.
„Anul trecut, numărul celor înscrişi a fost de aproape 400 de persoane pentru cele 50 de posturi disponibile, adică de patru ori mai mare faţă de 2007-2008. Anul acesta însă avem deja aproape 1.600 de CV-uri”, spune Ciprian Constantinescu, preşedintele Patronatului Industriei Hoteliere „Marea Neagră”. Mai exact, peste 300 de candidaţi concurează pentru un loc de muncă într-unul dintre cele două hoteluri ale companiei CoHotels.
Şi fără anunţuri, hotelierii sunt „asediaţi” de persoane în căutarea unui loc de muncă. „Nu e zi să nu vină cineva cu o astfel de propunere. Avem deja multe CV-uri, deşi n-am dat niciun anunţ”, susţine Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia.
Stranierii s-au readaptat la obiceiurile româneşti
O parte dintre solicitanţi sunt români care au experienţă de lucru în străinătate. Dacă unii dintre hotelieri consideră că prezenţa lor a contribuit substanţial sezonul trecut la îmbunătăţirea serviciilor, alţii au constatat că spiritul occidental i-a părăsit pe români odată ce s-au reîntors pe meleagurile mioritice.
„Anul trecut am avut astfel de angajaţi şi am remarcat în restaurant o creştere a numărului de clienţi din afara hotelului, semn că serviciile au fost mai bune”, afirmă Ciprian Constantinescu.
Nicolae Bucovală a fost însă mai degrabă dezamăgit. „Au fost departe de mentalitatea la care ne aşteptam. Ba, mai mult, adesea erau mai delăsători