Statele care acuză ţara noastră că nu îmbunătăţeşte viaţa romilor dau dovadă de ipocrizie, a declarat la RFI europarlamentarul liberal Renate Weber, azi de Ziua Internaţională a romilor. La Bucureşti, în parcul Cişmigiu au loc o serie de evenimente cu această ocazie.
Dezbaterea de astăzi este însă una europeană şi chiar intercontinentală, deoarece în cele 27 de state ale Uniunii trăiesc între 10 şi 12 milioane de romi, iar Statele Unite au anunţat, prin Hillary Clinton, că sprijină lupta împotriva discriminării acestei etnii în Europa.
Apărarea drepturilor romilor şi lupta împotriva discriminării acestei etnii în Euripe este o prioritate a administraţiei Obama, a anunţat astăzi şeful diplomaţiei americane, Hillary Clinton, scrie AFP.
SONDAJCredeţi că romii sunt cea mai discriminată etnie din Uniunea Europeană?Da Nu Nu ştiu/Nu mă interesează Rezultate
"Precum toţi cetăţenii, romii trebuie să trăiască fără discriminare, să aibă acces egal la educaţie, la piaţa munci şi la sistemul sanitat", a scrie soţia fostului preşedinte american Bill Clinton, într-un mesaj citit cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, sărbătorită anual la 8 aprilie.
Potrivit documentului, problema romilor este înscrisă, alături de întreaga problemă a discriminării pe bază de etnie, "între priorităţile actualei administraţii americane", conduse de preşedintele democrat Barack Obama.
UE: Un an fără succes
A fost "un an de eşecuri" în lupta împotriva discriminării romilor în Uniunea Europeană, a recunoscut Agenţia pentru drepturile fundamentale ale omului, subordonată Uniunii.
"Ziua internaţională a Romilor 2010 marchează un nou an de eşecuri în încercarea noastră de a găsi perspectiva adecvată din care să putem trata problema discriminării romilor în Europa", se arată într-un comunicat al Agenţiei.
Într-un raport recent, se arat