Decizia de direcţionare a 84 de milioane de euro din fondurile europene destinate iniţial sprijinirii operatorilor de telecom care construiesc reţele pentru a oferi internet de mare viteză pentru proiectul e-România, care îşi propune să interconecteze toate sistemele IT ale statului, va depinde de rezultatele unui studiu pe care îl va realiza autoritatea de reglementare în comunicaţii, a anunţat Ministerul Comunicaţiilor.
"Ministerul Comunicaţiilor consideră necesară direcţionarea sumei de 84 milioane euro din fondurile destinate creării infrastructurii de comunicaţii de mare viteză (...) către proiectele ce vizează dezvoltarea serviciilor publice electronice (...)", potrivit reprezentanţilor instituţiei, citaţi de Mediafax. Proiectul eRomânia are o valoare estimată de 500 mil. euro, 60% din fonduri urmând a fi atrase din fonduri europene. La începutul acestei luni, în cadrul Comitetului de Monitorizare, unde au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, a fost discutată intenţia Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) de a propune direcţionarea sumei spre serviciile de tip e-guvernare.
Ministerul Comunicaţiilor, condus de vicepreşedintele PD-L Gabriel Sandu, îşi bazează cererea pe ipoteza că investiţiile private realizate în domeniu ar fi suficiente, astfel că o intervenţie a statului nu ar mai fi necesară. MCSI a adus în sprijinul acestei teorii un studiu al Autorităţii de reglementare care arată că doar 846 de localităţi (cu o populaţie de 202.138 de locuitori, constituind 0,94% din populaţia României şi 76.505 gospodării) nu erau acoperite cu reţele de acces de comunicaţii, care să permită furnizarea de servicii de comunicaţii în bandă largă.
"Ţinând cont de evoluţia acoperirii cu servicii de comunicaţii de mare viteză (în bandă largă) la nivelul României, prin realizarea unor investiţii private în acest domen