Visa România: Economia gri ar fi crescut de la 33% la 40% din PIB
Orice creştere de 5% a pieţei instrumentelor electronice de plată scoate din economia subterană 2,5%, iar o creştere de 15% determină o reducere a economiei netaxate de 7%, a declarat, miercuri, Cătălin Creţu, Director Visa Europe pentru România.
"Guvernul trebuie să înţeleagă importanţa plăţilor electronice. Nivelul economiei subterane, de aproximativ 33% din PIB, s-ar fi putut majora la 40% dacă nu s-ar fi intermediat plăţi electronice de aproape 17 miliarde de euro anual", spune Creţu.
Comercianţii din România nu folosesc suficient plata cu cardul şi alte instrumente de plată electronică. "Cel mai mare 'comerciant' este, însă, guvernul, volumul plăţilor anuale la buget fiind de 7 miliarde de euro - o piaţă imensă", a spus Creţu.
"Guvernul ar colecta mai mult şi mai rapid dacă ar adopta instrumente de plată electronice. Doar gândiţi-vă la cele trei milioane de români din afara graniţelor care în mod cert nu-şi plătesc taxele la timp. Gândiţi-vă că mulţi ar dori să beneficieze de reducerea de 25% în cazul plăţii anticipate a impozitelor, până în luna martie a fiecărui an", a adăugat el.
Creţu: Orice tranzacţie în numerar poate însemna pierdei la buget
Directorul Visa România s-a arătat nemulţumit de reacţia guvernului vis-a-vis de plăţile electronice cu cardul, blamând noua legislaţie în domeniul creditării. "Nu a existat un dialog, nu a existat nici un studiu, înainte ca autorităţile să spună că jupuim clienţii. Este o nevoie de dialog, suntem gata să explicăm, şi industria aceasta poate ajuta foarte mult în colectarea la buget. Guvernul trebui să înţeleagă că orice tranzacţie în numerar poate însemna pierderi la buget", spune Creţu.
El susţine că guvernul ar trebui să asigure şi respectarea legislaţiei în vigoare, care obligă încă din