Peste 300 de morţi, 1.500 de răniţi şi 80.000 de oameni sinistraţi. Acesta este bilanţul cutremurului de 6,3 pe scara Richter care a lovit acum un an oraşul L’Aquila, din Italia, relatează AFP.
Printre victime s-au numărat şi cinci români, printre care o familie întreagă. Mai mulţi conaţionali au cerut atunci disperaţi ajutorul Ambasadei noastre la Roma, iar cei care nu s-au întors în ţară au petrecut un Paşte într-un oraş ruinat şi au dormit în maşini.
Azi, fix la ora la care a lovit seismul s-a ţinut un moment de reculegere.
Aseară a avut loc şi o liturghie în memoria victimelor.
Acum, la un an de la dezastru, oraşul este în continuare nesigur în ciuda eforturilor de reconstrucţie a oraşului.
Încă sub ruine
Italienii îl acuză pe primar şi echipa sa că nu ştiu să gestioneze situaţia. Nu întâmplător, la consiliul municipal organizat aseară şedinţa, dintr-una comemorativă, s-a transformat într-una de scandal.
"Cum vreţi să reconstruiţi oraşul dacă nu sunteţi capabili să organizaţi un consiliu municipal", a spus Eugenio Colasanto, un reprezentant al comisiei pentru salvarea vechiului oraş.
A fost readusă în discuţie problema locuinţelor. Din cei 120.000 de locuitori ai oraşului L'Aquila şi din localităţile învecinate, peste 52.000 nu au revenit în casele lor.
Aproximativ 14.000 de persoane au primit locuinţe noi, botezate "case Berlusconi", dar acestea sunt într-o zonă izolată şi nu beneficiază de transporturi, servicii publice şi magazine.
A fost stare de urgenţă pe 6 aprilie 2009. Peste 10.000 de imobile, majoritatea clădiri istorice, au fost afectate de seism. Mii de echipe de salvare au fost mobilizate în oraşul devastat.
Mai multe organizaţii internaţionale au venit în ajutorul autorităţilor italiene şi au ajutat cu fonduri refacerea oraşului.
Autorităţile spun că reconstrucţia oraşului ar putea dura 10 a