Odată cu inaugurarea pasajului de la Hala Centrală, trecătorii vor putea admira ruinele unei case boiereşti din secolul al XVIII-lea. Sursa: Maria Craus
Pasajul subteran pietonal de la Hala Centrală din Iaşi va fi dat în funcţiune în luna aprilie 2011. Astfel, la intersecţia vechilor uliţe Sfânta Vineri şi Cizmarilor, ieşenii vor putea admira ruinele unei case boiereşti din secolul al XVIII-lea.
Casa din subteran, descoperită în anul 2007 în timpul săpăturilor pentru pasaj, reprezintă o mărturie a transformării treptate a „târgului Ieşilor”.
Cartier rezidenţial ce datează din Evul Mediu
În pasaj, în drumul lor spre Hala Centrală, ieşenii vor trece pe lângă un mic muzeu în interiorul căruia va fi amenajată o cafenea literară, înconjurată de câteva spaţii comerciale.
SUMARUL ARTICOLULUI Iaşiul medieval, expus în aer liberIstoricul Halei CentraleIstoricul Halei Centrale
„Trecătorii vor avea un exemplu de cum se poate păstra o ruină în funcţiune într-un mediu absolut comercial, cu spaţii care amintesc de prăvăliile şi dughenele din trecut. E vorba de parterul unei case boiereşti din secolul al XVIII-lea, cu pivniţe lărgite în secolul al XIX-lea. Fundaţia din piatră are o lungime de 30 de metri, o lăţime de 15 metri şi e situată la o adâncime de opt metri faţă de strada Anastasie Panu. Casa a aparţinut cu siguranţă unui boier care deţinea o funcţie la Curtea Domnească, din moment ce îşi permitea să ia teren şi să construiască într-un cartier rezidenţial, la intersecţia uliţei Sfânta Vineri cu uliţa Cizmarilor”, explică arheologul Stela Cheptea, şefa Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană Iaşi, din cadrul Academiei Române.
Clădire dispărută în 1965
În situl arheologic de la Hala Centrală, cercetătorii au descoperit şi teracote şi fragmente de sticlă din secolul al XVII-lea.
@N_