Elevii lăsaţi în grija bunicilor sau a rudelor rămân corijenţi pe capete, iar unii chiar abandonează şcoala. Un studiu realizat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Psihopedagogică (CJAP) trage semnalul de alarmă.
Asistenţii sociali vasluieni au analizat situaţia a peste 45.000 de elevi, dintre care aproximativ 1.200 au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Mulţi dintre aceştia sunt crescuţi de bunici şi au scăpat de grija zilei de mâine, însă au dat de alte probleme. Practic, s-a dublat rata corijenţelor. „Întâlnim şi situaţii în care elevii prezintă o conduită deviantă (2%) sau chiar de abandon şcolar (3%). A crescut numărul elevilor cu situaţii de corigenţă, 10% anul acesta, faţă de 5,76% anul trecut“, a subliniat Maria Amariei, coordonatorul CJAP Vaslui.
Bunicii, prea îngăduitori
Mulţi micuţi o iau pe căi greşite în lipsa părinţilor care să-i „ţină din scurt“. 72% dintre copii sunt lăsaţi în grija bunicilor, care sunt uneori prea îngăduitori pe de o parte, iar pe de altă parte nu le pot suplini figura tatălui sau a mamei. „În cazul lor este indicat ca profesorii să fie mai toleranţi la nevoile speciale ale acestor elevi deoarece suportul material nu suplineşte lipsa de afecţiune pe care părinţii o pot oferi copiilor“, explică Ana Rinder, psiholog.
Vasluienii fie dau vina pe „stranieri“, fie pe guvernanţi.
„Eu nu mi-aş lăsa copiii în grija altora. Când erau mici mă mai ajuta la creşterea lor şi mama, dar nu mă ascultau pe mine, ce să spun de o bătrână de 70 de ani? E adevărat că mulţi dintre părinţi pleacă de nevoie, din cauza sărăciei“, spune Maria Gâtlan. „Primăria şi autorităţile locale sunt principalii vinovaţi. Ar trebui să se creeze mai multe locuri de muncă, astfel oamenii n-ar mai pleca peste hotare să muncească“, este de părere Mioara Avram, o altă vasluiancă.