Femeile din Europa sunt mult mai predispuse la sărăcie decât bărbaţii, cele mai vulnerabile fiind mamele singure, femeile în vârstă şi imigrantele.
După jumătate de secol de la semnarea Declaraţiei de la Beijng cu privire la drepturile femeilor, autorităţile europene consideră că mai este cale lungă până ce prevederile respectivului document să fie respectate în totalitate.
Femeilor singure încă le este greu să se întreţină, mai ales când la mijloc intervin şi copiii. În continuare îşi neglijează starea de sănătate şi se duc la medic foarte rar, întâmpinând dificultăţi, mai ales de ordin financiar, atunci când trebuie să aleagă cele mai bune servicii medicale şi sociale pentru copiii lor.
Tot lipsa banilor sau fondurile insuficiente sunt acelea care le determină pe unele femei să rămână alături de bărbaţi violenţi sau să cadă pradă prostituţiei şi traficului de fiinţe umane. Potrivit oficialilor UE, lipsa de echilibru între bărbaţi şi femei este din ce în ce mai pregnantă în contextual economic actual.
“O treime dintre părinţii singuri trăiesc experienţa sărăciei, iar, dintre aceste familii monoparentale, 80%-90% sunt formate din femei. Aceeaşi situaţie s-a observat şi în cazul vârstnicilor. Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii şi pentru că, în comparaţie cu aceştia, economiile pe care reuşesc să le facă de-a lungul timpului sunt mai mici, ele îşi trăiesc o bătrâneţe plină de privaţiuni”, spune Leanda Barrington, reprezentanta Organizaţiei pentru Femei din Parlamentul European. În majoritatea ţărilor membre UE, 17% dintre femei trăiesc în sărăcie, comparativ cu 15% dintre bărbaţi, situaţia fiind similară la 35% dintre familiile monoparentale.
Nici asigurările de viaţă sau concediile de maternitate nu sunt echitabil împărţite între cele două genuri, spun oficialii de la Bruxelles. Tot ei arată că, în şapte dintre ţăr