Riscaţi să vă distrugeţi ficatul, rinichii şi chiar să faceţi atac vascular cerebral.
Medicamentele trec prin ficat, ajung în sânge şi sunt eliminate prin rinichi, de aceea este bine să nu abuzaţi de ele. Luaţi pastile doar atunci când vă simţiţi cu adevărat rău, iar la produsele naturiste apelaţi doar pentru a obţine „un mic ajutor", nu o vindecare completă.
Antibioticele se adaptează la infecţii
Aveţi mare grijă şi la consumul de antibiotice. Cei care fac excese pot căpăta rezistenţă, riscând să nu mai poată fi ajutaţi de aceste medicamente, în cazul unei infecţii serioase. „Dacă luaţi antibiotice pentru a trata o simplă răceală vă faceţi rău pe termen lung. Antibioticele care se adaptează la o anumită infecţie devin inutile", exemplifică medicul Radu Braga, fiziolog la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti. Pastilele care acţionează contra durerilor (de tip piafen, algifen, algocalmin, aspirină) nu sunt nici ele nişte produse inofensive. În timp, atacă mucoasa şi puteţi ajunge la ulcer gastric. „Totuşi, aspirina, spre exemplu, este bună pentru sistemul cardiovascular, dar nu mai mult de 70 miligrame zilnic", explică Radu Braga. Tot medicamentele antiinflamatorii (de tipul indometacinului, diclofenacului, ketonalului, celebrexului) luate pe termen lung pot face rău inimii. Alte pastile utilizate, spre exemplu, în răceli, precum panadolul şi paracetamolul, sunt toxice hepatice. Luate în exces pot dăuna ficatului.
Căutaţi cauza primară a durerii
Nu este în ordine nici să combinaţi pilulele după bunul plac, în ideea că un „cocktail de medicamente" vă face mai bine decât o simplă pastilă. „Mie îmi place să combin medicamentele. O durere de cap îmi trece doar cu Aulin, Algocalmin şi Arcoxia", mărturiseşte Gabriela (28 de ani). Medicii spun însă că astfel de combinaţii pot avea foarte multe