Primăria Capitalei vrea să monteze peste două milioane de coşuri de gunoi. Asta nu va schimba obiceiurile proaste ale multora dintre cetăţeni, crede angajata unei firme de curăţenie. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Mai mult de un coş pe cap de locuitor, aceasta este reţeta magică a primarului general Sorin Oprescu pentru un oraş curat. Sociologii vin însă să dezumfle din start iniţiativa şi spun că mulţi dintre bucureşteni nu şi-ar arunca deşeurile la coş nici dacă le-ar avea la dispoziţie la fiecare pas.
Civilizaţia - arată specialiştii - e mai greu de implementat decât un număr impresionant de coşuri de gunoi.
Obicei greu de schimbat
Potrivit proiectului de hotărâre de consiliu privind „Strategia de dezvoltare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare în municipiul Bucureşti”, postat în dezbatere publică pe pagina de internet a Primăriei Capitalei, pe străzile oraşului ar urma să apară nu mai puţin de 2.231.250 de recipiente, în condiţiile în care Capitala are, în mod oficial, aproximativ 1.945.000 de locuitori. „Acesta este numărul optim de dotări stradale conform studiului «Managementul Integrat al deşeurilor în zona Metropolitană»”, arată reprezentanţii municipalităţii.
Angajaţii firmelor de curăţenie spun însă că - şi cu aceste coşuri - măturătorii vor avea de-a face în continuare cu străzi murdare. „Cred că şi cu 4 milioane de coşuri, bucureşteanul tot va arunca pe jos. Aşa e învăţat. Un domn a aruncat cutia de cola pe jos, deşi coşul era le 50 de metri”, explică Florica Matei, angajată a unei firme de salubrizare din Capitală.
Sociologii: e nevoie de măsuri demonstrative
Nu e nevoie să ne comparăm cu vest-europenii când vine vorba de curăţenie. Pare surprinzător, dar putem găsi modele şi mai aproape, ceva mai la est, spune directorul Departamentului Analiză şi Modelare Social-Econ