Criza financiara nu a lasat in urma doar pagube, ci si mari probleme de imagine si incredere in lumea finantelor. Considerandu-le responsabile pentru declansarea crizei, investitorii dezamagiti de marile banci traditionale au inceput sa caute alternative mai credibile, iar bancile islamice sunt pana acum una dintre cele mai populare variante.
Potrivit analistilor, activele din finantele islamice au crescut anul trecut pana la 822 miliarde de dolari, cu 29% mai mult decat in 2008, iar Marea Britanie este cel mai mare centru financiar islamic dupa Orientul Mijlociu si Malaezia, informeaza Financial Times.
Cresterea se datoreaza, in cea mai mare parte, musulmanilor care vor sa investeasca in concordanta cu principiile religiei lor, dar bancile islamice atrag si tot mai multi non-musulmani. Gulf African Bank, de exemplu, anunta anul trecut ca 20% din clientii ei nu sunt musulmani.
Analistii explica numarul mare al non-musulmanilor care investesc in banci islamice prin eforturile acestora de schimbare a terminologiei. Finantele islamice trec, in prezent, printr-un proces de rebranduire si incearca sa adopte o imagine mai occidentala prin adoptarea unor concepte precum "etic" sau "verde" in locul termenilor "islamic" si "sharia".
Totusi, chiar daca renunta la acesti termeni nu inseamna ca renunta si la principiile dupa care functioneaza sau ca si-ar cobora standardele.
Bancile islamiste sunt apreciate acum si pentru ca practicile lor ar fi putut sa previna declansarea crizei financiare internationale. Atat vanzarea creditelor, cat si dobanzile la credite, doi dintre factorii responsabili de criza, sunt interzisi de legea islamica dupa care functioneaza aceste banci.
Cursurile de finante islamice, tot mai cautate
Oricare ar fi motivul pentru care finantele islamice se dezvolta, un lucru e cla