Oltenii din patru sate de lângă Scorniceşti se întrec în fiecare an, de Paşte, la spart ouă. Cu luni înainte, concurenţii le caută pe cele mai tari în coajă şi le testează în dinţi. Sursa: Răzvan VălcăneanţuSursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
În patru sate de lângă Scorniceşti, găinile mănâncă asfalt şi pietre de râu, iar ca să aibă ouăle coaja groasă se lasă călcate de dinozauri. Aşa merge vestea printre sătenii din Mărgineni, Mogoşeşti, Jitaru şi Bălţaţi ori de câte ori apare câte un voinic care, în zilele de Paşte, face zob la olimpiadă toate ouăle roşii din zonă şi atrage invidia.
Aici este lege: doar găina bătrână face zeama bună, puicuţele, alea mai tinere, zburdă prin curte şi fac ouă pentru campioni. Cele mai aprige stau la regim - „fără iarbă, fără sare”, nutriţioniştii-proprietari au decretat: „Nimic interzis nu intră în cioc, altfel se înmoaie coaja”.
SUMARUL ARTICOLULUI Unicat: Olimpiada ouălor tariPuicuţele tinere te ajută să devii campionPuicuţele tinere te ajută să devii campion
Nea Ilie, „inspector-expert ouă tari”
Ilie Ionaşcu are 50 de ani, este pescar înrăit, vânător iscusit şi pilot de testări auto în rezervă. Pe lângă astea, nea Ilie e şi „inspector-expert ouă tari”, îndeletnicire trecută în nomenclaturul de meserii valabil doar în satul Mărgineni, Scorniceşti. „Îl iei la dinte. Dai cu el uşor la vârf şi asculţi ce sunet scoate. Dacă se aude ca sticla, e tare”, divulgă secretul nea Ilie.
Gura satului spune că, de obicei, cele negre le fac mai tari. „Am şi eu una mai moţată. Odată ce ai prins câte o găină din asta, cam trebuie să o urmăreşti. Sunt care o închid separat de celelalte. Îi dau calciu cumpărat de la farmacia veterinară, var uscat de pe perete ca să iasă oul cât mai tare”, mai explică nea Ilie, care caută ouă tari pentru nepoţi.
Campionul Jumară, mai determinat decât