Un raport european publicat recent arată că România are un adevărat record în materie de cazuri de rabie la sălbăticiuni şi câini, iar riscul trasmiterii turbării la om este foarte ridicat. Sursa: AP Photo
România deţine cel mai mare număr de animale turbate din Uniunea Europeană (UE). Ultima statistică dată publicităţii în luna ianuarie de Centrul European de Prevenţie şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) clasează România pe primul loc din Europa în ceea ce priveşte incidenţa turbării (rabiei) la animalele sălbatice şi domestice. Spre exemplu, în 2008, în ţările UE au fost depistate 1.127 de vulpi infectate cu virusul rabic.
Dintre aceste cazuri, 951 au fost raportate la noi. În aceste condiţii, România este ameninţată de o adevărată epidemie de turbare, în condiţiile în care virusul rabic se transmite cu uşurinţă de la animalele sălbatice la cele domestice şi, în special, la câinii vagabonzi. Situaţia devine periculoasă cu atât mai mult cu cât haitele de maidanezi bântuie nestingherite pe străzile marilor oraşe.
Numărul mare de cazuri de rabie e explicat de autorităţi prin faptul că vaccinarea antirabică la sălbăticiuni nu s-a mai făcut de ani buni, din cauza contestării licitaţiilor pentru vaccinul antirabic.
„În 2008, cazurile de rabie la vulpi au reprezentat 89,7% din totalul probelor pozitive depi state la animalele sălbatice altele decât liliecii, comparativ cu 71,4%, în 2007. În 2008, majoritatea cazurilor au fost raportate din România”, se arată în raportul ECDC. În total, ţara noastră a raportat 975 de cazuri de rabie la animalele sălbatice, fiind urmată de Letonia cu 92 de cazuri (din care 44 de vulpi turbate).
Slovenia avea 53 de animale sălbatice bolnave (cu un număr de 51 de vulpi infectate) , Bulgaria doar 52 (dintre care 34 vulpi), Lituania 47 şi Polonia 21. Ungaria a raportat numai 6 exemp