Aceasta ar fi nota de plată, din bani publici, pentru cele zece zile de blocaj din Senat, consumate cu încercarea debarcării PSD-istului. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Ştiaţi că parlamentarii au peste 215 zile libere pe an? Dar că, în cele doar 150 de zile în care au program de lucru, senatorii şi deputaţii reuşesc de multe ori „performanţa” să nu facă nimic? În această situaţie se află acum Senatul, supranumit şi Camera superioară a legislativului.
De 10 zile, în Senatul României nu s-a mai votat nicio lege. Instituţia este însă în topul ştirilor politice. Semn că, deşi nu au lucrat, senatorii au fost foarte ocupaţi. Ocupaţi cu o problemă de larg interes naţional: dacă Mircea Geoană trebuie schimbat sau menţinut la conducerea Senatului.
Această ambiţie politică, ce a încăierat PDL şi UDMR cu PSD şi PNL, de aproape două săptămâni ne costă zilnic aproximativ 106.000 de euro. În total, peste un milion de euro degeaba.
Şase „servitori” pe cap de ales
Bugetul alocat Senatului în 2010 este de 159.465.000 de lei. Asta înseamnă aproximativ 40 de milioane de euro pentru deplasarea, încălzirea sau luminarea senatorilor. Pentru salariile lor şi ale funcţionarilor care îi deservesc.
La dispoziţia celor 137 de senatori stau 695 de funcţionari parlamentari. De la secretare până la femei de serviciu şi şoferii care îi aşteaptă răbdători la limuzine. Asta înseamnă în medie cinci funcţionari pentru servirea unui senator. Acestora li s-ar mai putea adăuga cel puţin câte un funcţionar de la birourile senatoriale aflate în circumscripţiile unde au fost aleşi.
Deşi e criză, bugetul Senatului pe 2010 este cu 8% mai mare decât cel de anul trecut. Bugetul alocat Senatului reprezintă un cost de aproximativ 106.000 de euro pe zi. Fie că e vorba de o zi liberă sau una lucrătoare. Prin lege, parlamentarii au trei luni de