Un cromozom 21 suplimentar este singurul care îi face pe oamenii cu sindrom Down diferiţi de noi. Pentru a-i cunoaşte pe aceştia, mai multe organizaţii care luptă pentru integrarea socială şi drepturile persoanelor cu Down vă invită, astăzi, începând cu ora 10, la sala Antilopa din Bucureşti, să urmăriţi un concurs de fotbal şi baschet.
În fiecare an, la 21 martie, este sărbătorită Ziua Internaţională a Sindromului Down. Alegerea acestei date nu este întâmplătoare. Sindromul Down este cunoscut şi sub numele de trisomia 21, iar trei a dat luna anului (martie), iar 21 - ziua. În cele mai multe cazuri, un om are 46 de cromozomi, 23 de la mamă şi tot atâţia de la tată. Pentru cei care suferă de Down, în perechea 21 şi-a mai făcut loc un cromozom, astfel încât numărul total creşte la 47.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Sport pentru oamenii cu Sindrom Down Special Olympics a realizat un clip care încurajează persoanele care au Down să participe la jocuri şi competiţii sportive
Până în prezent, nu este cunoscut motivul prezenţei cromozomului suplimentar. Prin statistică, s-a observat că riscul de a naşte copii cu sindrom Down este mai mare pentru femeile mai în vârstă, deşi motivul rămâne necunoscut. Totuşi, trisomia 21 nu este ereditară.
"Unde sunt aceşti oameni?"
Incidenţa cazurilor este de 1 la 800 de naşteri, astfel încât, în România, am putea avea 30.000 de persoane care suferă de Down. "Unde sunt însă aceşti oameni?", se întreabă Ani Ardelean, de la Asociaţia Sindrom Down Bucureşti. Dânsa observă că programele pentru copii există, dar atunci când tineri care suferă de Down părăsesc şcoala, cei mai mulţi sunt izolaţi în casă.
"După ieşirea din şcoală, cei mai mulţi dintre tinerii cu sindrom Down sunt izolaţi în mediul familial, ceea ce le reduce în mod dramatic abilităţile, deja scăzute, de a se de