Anul acesta va fi unul decisiv pentru cei care vor să investească în producerea de energie din surse regenerabile în România. Asta, deoarece aşteaptă să primească clarificări privind sprijinul de care vor beneficia de la stat, dar şi referitoare la Planul Naţional de Acţiune în domeniu, până în 2020. Sursa: AFP Photo
„Toată lumea stă cu planurile, cu autorizaţiile în mână, bancherii - cu banii în conturi şi nimeni nu are curaj să facă un pas înainte până nu apar aceste clarificări”, a declarat, astăzi, Valeriu Binig, director în cadrul Deloitte, la o conferinţă organizată de compania de avocatură Muşat şi Asociaţii.
Astfel, Ministerul Economiei are ca termen luna iunie să trimită Comisiei Europene (CE) planul de acţiune. Totodată urmează să fie definitivat cadrul legal de sprijinire a sectorului, respectiv câte certificate verzi se vor acorda pentru fiecare tip de energie şi ce se va întâmpla cu surplusul de certificate verzi. De asemenea, Transelectrica, operatorul reţelei de transport al electricităţii, trebuie să publice un nou plan de investiţii pe termen lung, dată fiind capacitatea redusă a reţelei care împiedică preluarea unei capacităţi prea mari de energie eoliană în reţea.
Centralele pe gaz, investiţii profitabile
Astfel, cei care vor decide să investească în centrale electrice pe gaze, foarte bune pentru reglajul sistemului energetic, vor trage cartea câştigătoare. Compania petrolieră Petrom, de pildă, va pune în funcţiune în 2012 o astfel de centrală, de 860 MW.
„Dintr-o dată, investitorii în eoliene fac coadă la uşa Petrom. Alţii se gândesc să investească în centrale pe gaze. Businessul cu capacităţi de reglaj devine din ce în ce mai atractiv”, a mai spus Valeriu Binig.
Citiţi mai mult pe capital.ro.