Elaborarea unei legislaţii fiscale la nivel european a stârnit tensiuni între Parlamentul European (PE) şi Consiliul European, forul ce reuneşte reprezentanţii guvernelor naţionale.
Noua legislaţie fiscală aflată în discuţii prevede crearea a trei agenţii europene, al căror rol să fie supervizarea tuturor băncilor, firmelor de asigurări şi de administrare a activelor din cele 27 de state membre ale UE. Proiectul include şi organizarea unei instituţii de monitorizare.
Parlamentul şi Consiliul au adoptat legislaţia, însă în variante diferite. Adevărata provocare este găsirea unei forme comune, care să fie agreată de ambele părţi. Intenţia PE este de a acorda putere absolută celor trei noi agenţii de monitorizare, în timp ce Consiliul doreşte menţinerea autorităţii de către fiecare guvern.
Propunerea venită din partea Comisiei Europene prevede însă ca respectivele agenţii europene să aibă dreptul de a superviza numai instituţiile aflate în situaţii de urgenţă. De asemenea, permite intervenţia în cazurile în care autorităţile naţionale de reglementare nu sunt de acord asupra unei instituţii financiare transfrontaliere.
Pentru a putea fi acceptată de Consiliu, propunerea stipulează că „deciziile agenţiilor nu vor interveni în afacerile fiscale ale guvernelor naţionale", potrivit „Wall Street Journal".