Multe dintre banci au redus cu 1-1,5% dobanda pentru creditele ipotecare in euro pe o perioada de 30 de ani.
Reactia bancilor si usoara ieftinire a creditarii se datoreaza si semnalelor primite din partea publicului, al carui interes pentru achizitionarea de locuinte a crescut, chiar daca economia inca sufera, sustin unii dezvoltatori imobiliari.
"Era cazul ca bancile sa inceapa sa dea semne de trezire. Pana la urma, esenta existentei lor este creditarea economiei, iar anul trecut, acest lucru a fost aproape ignorat.
E firesc ca bancherii sa fie precauti din cauza devalorizarilor proprietatilor provocate de criza, dar trebuie sa-si asume si niste riscuri. Nu poti astepta la infinit", arata Nimrod Zvik, directorul de marketing al Be Igloo.
In conditiile in care cei mai multi dintre dezvoltatori au franat lucrarile tocmai din cauza lipsei de finantare, exista riscul ca, intr-un viitor apropiat, preturile locuintelor sa creasca din cauza ofertei scazute.
Bancile, obligate sa modifice toate contractele de creditare aflate in derulare
"Daca nimeni nu construieste pentru ca bancile nu finanteaza nici dezvoltatorii si nici cumparatorii, odata cu relansarea economica, care va aparea mai devreme sau mai tarziu, ce o sa facem? Oferta va tinde spre zero, iar preturile vor creste permitand aparitia speculatorilor care vor provoca o noua bula pe piata", spune Nimrod Zvik.
Recent, Be Igloo si Bank of Cyprus au parafat un parteneriat menit sa gaseasca solutii optime atat pentru clientii Romania Invest, care au nevoie de finantare, cat si pentru clientii Bank of Cyprus, care au intentia sa cumpere o locuinta noua si au obtinut finantare.
"Noi incercam sa identificam cele mai bune metode de finantare pentru clientii nostrii si cei ai Be Igloo, in conditiile in care produsele de credit oferi