COPYRIGHT. Iniţiatorii campaniei de aducere în ţară a unei copii a arhivei radioului nu semnaseră un acord cu postul când au demarat proiectul. Sursa: AgerpresSursa: Hoover.org
1 /.
Campania „Europa Liberă, Aici!”, iniţiată pe 1 decembrie 2009 de Liviu Tofan, directorul Institutului Român de Istorie Recentă (IRIR), a demarat fără girul instituţiei Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL Inc.), cea care deţine copyrightul pentru emisiunile postului.
Fostul redactor al Secţiei române vrea să aducă în ţară o copie a arhivei emisiunilor, aflată la Institutul Hoover al Universităţii Stanford, din California. E vorba despre 600.000 de foi A4 cu textele emisiunilor şi 3.500 de benzi de magnetofon. Procesul de digitalizare ar costa în jur de 300.000 de euro. Alţi 100.000 de euro ar fi necesari pentru a înfiinţa un Centru de Cercetare şi Do cumentare la Bucureşti.
Institutul de Investigare a Comunismului are drepturile
Reprezentanţii redacţiei în limba română de la Chişinău susţin însă că, pentru această campanie, nu există un acord cu radioul privind drepturile de autor. „Este o iniţiativă lăudabilă, dar contează şi cum e făcută. Sunt puţin uimită că aceia care se ocupă de acest proiect nu au cerut acordul Europei Libere, care deţine drepturile de autor”, spune Oana Serafim, directorul Secţiei basarabene (cea română s-a desfiinţat în 2008). Redacţia are propria sa miniarhivă, pe site-ul propriu, ce conţine înregistrări grupate tematic.
Liviu Tofan declară însă că un asemenea acord există din 2008. Este vorba însă, de fapt, de un protocol încheiat, pe 10 ianuarie 2008, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), condus atunci de Marius Oprea, şi nu de IRIR. Potrivit reprezentanţilor IICCMER, contractul semnat cu instituţia Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE