PREMIERE. Anglia anilor ’50-’60 e fundalul celor două poveşti care vor rula, de mâine, la cinema, „An Education” şi „Nowhere Boy”, ultima despre John Lennon.
Weekendul acesta la cinema e confiscat de britanici, cu două premiere care au defilat întâi la BAFTA: „An Education”/„ O lecţie de viaţă” şi „Nowhere Boy”/„John Lennon: începutul unei legende”.
Cele două filme se intersectează în mai multe puncte: pe lângă faptul că au primit, în unanimitate, câte patru stele din partea criticii britanice, ambele au ca fundal Anglia pre-Beatles, a anilor ’50-’60, aduc pe ecrane două figuri despre care s-a prezis că vor avea o viaţă lungă în cinema, Carey Mulligan şi Aaron Johnson, şi au la bază două cărţi de memorii, „An Education”, de Lynn Barber, şi „Imagine This: Growing Up With My Brother John Lennon”, de Julia Baird, sora vitregă a muzicianului.
Între Oxford şi o viaţă sofisticată la Paris
Lecţia de viaţă pe care o reia Carey Mulligan în filmul regizat de danezul Lone Scherfig a primit-o Lynn Barber, în adolescenţă. Barber este, în prezent, jurnalistă la „Sunday Times” (în trecut la „Penthouse”, „The Independent”, „The Telegraph” etc.) şi autoare a unui ghid ca „How to Improve Your Man in Bed”.
Timp de un an, când avea doar 16 ani, un munte de caiete cu exerciţii în latină şi visuri de Oxford, Barber a experimentat „o bizară viaţă dublă: una de şcolăriţă în timpul săptămânii, şi o alta sofisticată, cu ieşiri la restaurante şi călătorii în străinătate, în weekend”, după propriile-i cuvinte. Povestea adaptată pentru marele ecran de scriitorul Nick Hornby (Oscar pentru scenariu) a ieşit pe piaţă în octombrie 2009, la doar câteva luni după apariţia cărţii de memorii în Marea Britanie.
E începutul anilor ’60, şi Jenny (Mulligan, BAFTA pentru cel mai bun rol feminin) îşi plănuieşte o viaţă sofisticată: îmbrăca