Cea mai mare bancă din Germania a realizat profituri uriaşe de pe urma creditelor ipotecare americane iar în prezent scoate la licitaţie casele celor care au fost evacuaţi după executarea silită.
Case goale de luni de zile, cu uşile bătute în cuie, curţi părăsite şi năpădite de buruieni. Acesta este peisajul dezolant în multe oraşe americane precum New Haven, scrie Der Spiegel.
La Chicago, banca a fost în 2009 liderul execuţiilor silite, dispunând de aproape 600 de apartamente, iar în Cleveland aproximativ 5.000 de case scoase la vânzare prin licitaţie au fost raportate autorităţilor între 2002 şi 2006.
„În ultimii ani Deutsche Bank a fost responsabilă pentru majoritatea executărilor silite de aici”, spune Eva Heintzelman, director al ROOF Project, o iniţiativă care încearcă să rezolve această criză împreună cu primăria locală.
După ce primarul a cerut o „întâlnire” cu oficialii băncii, aceştia l-au informat că Deutsche Bank este responsabilă pentru 2.000 de pachete de securities, care pot include milioane de case.
Reţeta investmentbanking-ului
Banca germană a trecut cu bine prin criză pentru că a scăpat de creditele toxice la timp, dar imaginea ei este afectată mai ales de cele un milion de proprietăţi, pe care le administrează ca tutore. „Aproximativ 85-90% din toate ipotecile care au rămas problematice din SUA sunt controlate de patru bănci. Deutsche Bank este una dintre ele”, spune expertul Steve Dibert, a cărui companie investighează frauda ipotecară.
„Dacă germanii sunt responsabili pentru construirea oraşului Milwaukee, Deutsche Bank este acum pe cale să distrugă acest oraş”, comentează profesorul de ştiinţă politică Susan Giaimo.
Casele scoase la licitaţie sunt vândute speculanţilor la preţuri mai mici decât valoarea de pe piaţă. Aceştia le lasă în paragină în aşteptarea unei noi creşteri a preţurilor, expl