Într-o scrisoare trimisă, în 1988, lui Nicolae Ceauşescu, Mihail Gorbaciov îi expune dictatorului situaţia din Afganistan, de unde URSS începea să-şi retragă trupele trimise încă din 1979.
În ultimii ani, Mihail Gorbaciov, ultimul lider la URSS, sugerează în declaraţii, inclusiv în cele făcute miercuri, în timpul vizitei de la Bucureşti, că trupele străine din Afganistan ar trebui retrase. În urmă cu 22 de ani, Gorbaciov se confrunta direct cu „problema afgană”.
Începea, după 14 aprilie 1988, odată cu acordul de la Geneva, retragerea trupelor sovietice din zonă şi cerea sprijin celorlalte state socialiste, inclusiv României lui Nicolae Ceauşescu – care se opunea vehement planurilor reformatoare ale liderului sovietic .
EVZ vă prezintă fragmente dintr-o scrisoare păstrată în Arhivele Comitetului Central al PCR, trimisă lui Nicolae Ceauşescu de Mihail Gorbaciov, pe 11 mai 1988, în care se creionează viziunea acestuia asupra unei ţări în care războiul nu s-a stins nici astăzi şi „profeţiile” liderului de la Kremlin de atunci pentru viitorul afganilor.
Gorbaciov îi scrie dictatorului de la Bucureşti despre planuri de ajutorare, despre „măsuri speciale” ce ţineau inclusiv de sprijinul armatei afgane, de investiţii sovietice ce s-ar fi întins până în anul 2000, într-un Afganistan pe timp de pace. Istoria însă a dovedit contrariul: afganii trăiesc şi astăzi într-o sărăcie lucie, într-o ţară sfâşiată de data asta de alt război, la care participă şi soldaţi români.
„Totul se poate aştepta din partea Pakistanului şi SUA”
Într-un interviu acordat, la Bucureşti, postului Realitatea TV, ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov a sugerat necesitatea retragerii trupelor străine din Afganistan.„Din experienţa noastră, de acolo (din Afganistan) trebuie să te retragi la timp”, a spus Gorbaciov, la Realitatea TV. @N_