Mormane de gunoaie sunt aruncate, anual, pe drumurile naţionale de către şoferi sau pasageri. Mai grav este că multe dintre obiectele aruncate pe geam nimeresc pe parbrizele altor autoturisme aflate în trafic, luându-i lua prin surprindere pe şoferi. Deşi astfel de gesturi, care sunt la ordinea zilei, pot fi amendate de jure, de facto nu pot fi trase la răspundere decât dacă autorii sunt prinşi în flagrant sau dacă martorii au probe clare împotriva lor.
Legislaţie inutilă
Circa 70% dintre români se declară iritaţi de gunoaiele aruncate la întâmplare pe străzi, iar 7%, împotriva aruncării chiştoacelor de ţigări pe geamul maşinii, arăta un sondaj de opinie realizat, la începutul acestui an, de revista Reader's Digest. Potrivit sursei, mai mult de jumătate dintre români fac parte dintre cei care practică acest obicei, sancţionat de legislaţia rutieră.
Conform O.U.G. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, este interzisă aruncarea obiectelor, a substanţelor sau materialor de orice natură pe geamul autoturismelor, în trafic. Cei prinşi în offsaid pot fi sancţionaţi cu amenzi de la 9 la 20 de puncte, fiecare punct amendă valorând 60 de lei. Astfel, aceştia riscă amenzi cuprinse între 360 şi 1.200 de lei. Problema e că aceste sancţiuni pot fi aplicate doar dacă şoferii sunt prinşi în flagrant, spun poliţiştii rutierişti timişeni. “Sigur că astfel de practici sunt întâlnite oriunde pe şosele, dar dacă nu îi prindem în flagrant sau dacă nu avem probe concrete, adică fotografii, materiale video sau martori, care să demonstreze că respectivii şoferi sau pasageri au aruncat obiecte pe geam, nu îi putem sancţiona. Mai mult, astfel de practici se produc în timpul mersului, iar constatarea trebuie făcută tot în deplasare. Astfel că poliţiştii trebuie să urmărească maşina respectivă or, fapta nu are caracter de urgenţă şi nu putem po