Wolfgang Schauble, ministrul de Finante al Germaniei, s-a lansat intr-o defensiva viguroasa a politicii economice impuse in tara sa, in contextul in care se pregateste summitul G20 din Toronto, defensiva prin care doreste sa inlature acuzele venite din partea Statelor Unite, conform carora masurile de austeritate dure impuse in Germania ar putea afecta stabilitatea economica internationala.
Intr-un articol din Financial Times, Schaube a insistat pe faptul ca, mai mult decat "a apasa pe frane", Germania incearca sa combine o strategie de exit din actualul context de relaxare fiscala si, totodata, sa puna premizele unei cresteri viitoare solide.
"Guvernul german stie ca are responsabilitatea de a promova cresterea in Europa si in lume. Ne vom ridica la aceste asteptari nu prin datorii publice ci prin indeplinirea rolului nostru traditional de ancora a stabilitatii", a declarat Schaube.
Raspunsul sau dur la criticile internationale coincide cu criticile aduse de catre miliardarul George Soros taiereilor bugetare operate de Germania (in valoare de 80 miliarde euro) in cadrul unei prelegeri sustinute la Humboldt University, in inima capitalei germane.
"Ceva a devenit complet nefiresc in atitudinea Germaniei fata de Unuinea Europeana", a declarat Soros. "Prin insistarea pe politici pro-ciclice, Germania pune in pericol Europa".
Nu doar prin insistenta pe o disciplina fiscala stricta pentru tarile zonei euro dar si prin reducerea propriului deficit, Germania este in pericolul de a impune o miscare pe "spirala descendenta", a explicat Soros.
Politica este in conflict direct cu lectiile invatate din depresiunea din anii '30 si este "capabila sa impinga Europa intr-o perioada de stagnare prelungita sau chiar mai rau. Acest fapt va genera in schimb nemultumiri si agitatii sociale".
Conflictul de