În anul scurs de la evenimentele din capitala Moldovei, regimul comunist a căzut, iar asta îl face pe Victor Boboc să spună că fiul său, Valeriu, n-a murit degeaba. Sursa: REUTERS
Atunci când pomenesc ziua de 7 aprilie 2009, basarabenii nu zic “revoltă”, nici “revoluţie” sau “lovitură de stat”, ci “evenimentele din aprilie”. E o formulare care nu exclude, dar nici nu implică vreun verdict: o versiune oficială - rezultată în urma anchetei – lipseşte încă, deşi în acea zi câţiva tineri au fost ucişi în plină stradă, alţii au fost maltrataţi prin beciurile poliţiei, iar sediile principalelor instituţii ale statului au fost devastate sub privirile forţelor de ordine.
SUMARUL ARTICOLULUI Tatăl eroului de la Chişinău: „Suntem mai liberi”Opinia fostului procuror generalOpinia fostului procuror general
Nu se ştie nici azi cum a funcţionat mecanismul de aprindere a violenţelor, n-a fost rostit numele celui care, într-o secundă în care se plictisise să mai lovească, s-a uitat la trupul nemişcat al tânărului Valeriu Boboc şi a zis: “Aista-i gata!”.
Cu cât mai neclare, cu atât mai folositoare sunt “evenimentele”, par să-şi fi zis politicienii de la Chişinău. Atât comuniştii, cât şi reprezentanţii opoziţiei unite s-au baricadat în spatele adevărurilor proprii. Comuniştii şi-au croit chiar un slogan: “Să ne apărăm patria!”, care ducea cu gândul la un război civil inevitabil.
Frica de inamicul invizibil n-a fost însă suficient de convingătoare, aşa că opoziţia – formată din Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Democrat – a cumulat la alegeri 53 de mandate, faţă de cele 48 obţinute de comunişti. Cele patru partide au format Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE).
Primii paşi
În duminica Paştelui, liderii Alianţei au fost la locul în care a murit Valeriu Boboc. “Ştim cine