„Dumnezeu lui Darwin poate să pară o „ primă cauză” îndepărtată a Universului, faţă de Dumnezeul iubitor, milostiv şi mântuitor adorat de mulţi credincioşi”, consideră John Hedley Brooke, președintele Societății Internaționale pentru Știință și Religie. Totuşi, profesorul onorific de istoria științei la Universitatea Lancaster nu consideră că darwinismul este o ameninţare la adresa religiilor şi că ele pot supravieţui prin adaptare.
John Brooke este membru emerit al Colegiului Harris Manchester, membru distins al Institutului de studii avansate de la Universitatea Durham, iar în perioada 1999-2006 a fost șeful catedrei de știință și religie și director al Centrului Ian Ramsey de la Universitatea Oxford, Marea Britanie.
Evz.ro:Pot religiile să supavieţuiască într-un univers al darwinismului?
John Hedley Brooke: Da. Pot, bineînţeles, să supravieţuiască ignorând sau opunându-se ştiinţei, aşa cum au făcut până acum grupurile religioase foarte conservatoare. Dar pot să supravieţuiască şi adaptându-se ştiinţei darwiniste sau modificând această ştiinţă în interpretări care păstrează pentru divinitate rolul de a stabili regulile care au făcut evoluţia posibilă.
Darwin însuşi a vorbit despre „legile impuse materiei de către divinitate” şi de asemenea a declarat că ar fi „absurd” să se presupună că cineva nu ar putea fi un teist fervent care să creadă totodată şi în evoluţie.
Mai important, religiile supravieţuiesc deoarece ele îndeplinesc nevoi existenţiale variate pe care ştiinţa singură, cel puţin pentru mulţi oameni, nu pare să le poată îndeplini. Religiile oferă o orientare şi valori care îi pot mulţumi şi împlini pe oameni. Ele pot să ofere şi coeziune socială şi sens identităţii personale.
Dar religiile au dogme, aşa că poate fi dificil pentru ele să schimbe ceva. În aceste condiţii, cum se pot adapta?
E