Aşteptată cu sufletul la gură atât de societatea civilă, cât şi de cei peste 400 de magistraţi care au semnat petiţia intitulată „Integritate şi Demnitate”, pentru reformarea sistemului judiciar, recomandarea Consiliului Superior al Magistraturii privind modul în care ar trebui să se comporte magistraţii anchetaţi penal se lasă încă aşteptată.
Cât despre o eventuală interdicţie, pentru aceştia din urmă, de a intra în sălile de judecată nici nu s-a pus problema. Aşa cum nu s-a pus problema suspendării sau modificării regulilor concursului privind promovarea în funcţii la Curtea Supremă.
Aşadar, după discuţii aprinse în care una dintre judecătoarele ce susţineau protestul magistraţilor a fost apostrofată de fostul şef al Consiliului, Virgil Andreieş, „că nu se comportă ca un judecător” şi că „s-ar afla în «campanie electorală» pentru alegerile din toamnă (în urma cărora actuala componenţă a CSM ar urma să fie schimbată), răspunsul Consiliului - transmis într-un comunicat de presă - nu a făcut decât să întărească ideea că instituţia s-a transformat într-un sindicat ocupat să-şi protejeze doar propriile interese.
Cel puţin aşa ar traduce conţinutul declaraţiei de presă a preşedintelui CSM, Florica Bejinaru, tinerii magistraţi care reprezintă o parte dintre asociaţiile profesionale din justiţie.
De altfel, opinia mai-marilor Consiliului vizavi de demersul lor a fost „punctată”, chiar în timpul şedinţei de astăzi, de judecătorul Virgil Andreieş: „Să nu aveţi senzaţia că CSM e condus de asociaţiile profesionale”.
„Ce a transmis public doamna Bejinaru - şi anume, că «ceea ce nu e înscris în lege, e permis» - este foarte grav şi poate da naştere unor abuzuri, inclusiv din partea membrilor CSM. Păcat că oamenii ne văd pe toţi prin prisma lor”, a conchis judecătorul Cristian Danileţ, semnatar al petiţiei susţinute şi de