Comitetul de Urgenţă al Guvernului, întrunit astăzi, a anunţat că în următoarele 24 de ore, norul de cenuşă vulcanică, provenit de la explozia unui vulcan din Islanda, nu va ajunge în România şi populaţia nu are de ce să îşi facă griji. Sursa: REUTERS
„Nu există riscul ca el să se depună la sol, cel puţin în acest moment”, a declarat premierul Emil Boc, care a precizat că nu există nicio recomandare specială pentru populaţie. Comitetul de Urgenţă al Guvernului se va reuni din nou mâine la ora 12:00.
"Noi vom menţine în permanenţă sub observaţie evoluţia norului vulcanic", a mai spus acesta.
Noi informaţii în această seară
"Este posibil să fie închise aeroporturile din Cluj şi din Suceava. Vom afla în seara aceasta, în jur de ora 21:00", a mai spus premierul, completând că a cerut fiecărui aeroport să actualizeze datele de pe site privind cursele anulate.
Spaţiul aerian din nord-vestul României va fi închis mâine, începând cu ora 03:00, astfel încât nu vor fi funcţionale aeroporturile din Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Satu Mare.
Norii uriaşi de cenuşă, care se îndreaptă către sud-estul Europei potrivit Eurocontrol, nu vor ajunge deasupra României, dar se vor apropia de nord-vestul ţării, potrivit directorului Agenţiei de Protecţia Mediului din judeţul Maramureş, Viorel Iancu.
Evz.ro a consultat mai mulţi specialişti care au explicat dacă norii de cenuşă provocaţi de erupţia unui vulcan în Islanda, care au paralizat astăzi traficul aerian în Europa, ne afectează direct.
Monitorizare atentă
Viorel Iancu a explicat pentru evz.ro că de la Ministerul Mediului i s-a comunicat că norul nu va afecta direct România. Totuşi, autorităţile de protecţia mediului din judeţele Bihor, Maramureş, Satu-Mare şi Suceava vor monitoriza din două în două ore, timp de jumătate de oră, calitatea aerului. Astfel, spune Iancu, se va determina dac