Lunile premergătoare lui „martie negru”, când românii și ungurii s-au bătut ân stradă, au fost pline la Târgu-Mureș (și în Ardeal, în general) de tensiuni din ce în ce mai clare. Sursa: Codrin Prisecaru
Lunile premergătoare lui „martie negru” au fost pline la Târgu-Mureş (şi în Ardeal, în general) de tensiuni din ce în ce mai clare între etnicii maghiari şi vecinii români. 19 şi 20 martie, zilele rămase în istorie drept embleme ale violenţei, n-au fost decât explozia unui conflict mocnit despre ale cărui surse, chiar şi acum, după 20 de ani, există versiuni diferite şi contradictorii.
Ce s-a petrecut atunci poate fi dibuit după imagini surprinse de camerele video ale unor oameni de televiziune care s-au aflat acolo. La faţa locului s-a aflat Dorin Suciu, corespondentul TVR, care a trăit şi a filmat cum totul a denaturat treptat. Astăzi, Suciu spune că a simţit cum maghiarii pregăteau ceva important în zonă, ceva ce i-a neliniştit pe români.
Tot la faţa locului a fost şi regizorul de etnie maghiară Miholcsa Gyula, pe atunci operator la TV Târgu-Mureş. Ce n-a reuşit să surprindă atunci cu aparatul său a strâns acum, după 20 de ani, într-un documentar finanţat de Fundaţia Bernady. Miholcsa spune că atunci nu a avut nimeni de câştigat. Şi că maghiarii nu au avut nicio clipă intenţia separării Ardealului de România.
Un scurt film al evenimentelor recreat prin amintirile celor doi oameni de televiziune are, în linii mari, aceeaşi cronologie. Însă disecat arată două versiuni, cea a românilor care s-au simţit ameninţaţi şi cea a maghiarilor care s-au văzut nedreptăţiţi. De aici până la bătaia intrată în istorie n-a fost decât un pas.
EVENIMENTE DE DINAINTEA FURTUNII
Scurtă istorie a zilelor unui oraş care a explodat treptat în stradă
Pe scurt, ceea ce a explodat în zilele de 19-20 martie în oraş a î