Singura firmă din România care are capacitatea de a recicla 40% din deşeurile provenite din mase plastice generate în toată ţara lucrează la subcapacitate din mai multe motive, cel mai important fiind mersul lent al iniţiativei de colectare selectivă a deşeurilor.
Primul mare reciclator de plastic din ţară a apărut în 2001, la Buzău, fiind ideea unui om de afaceri din Taiwan, care investeşte în România din 1998. Iar primele deşeuri au fost colectate în primăvara anului 2003.
„Principala problemă la vremea aceea a fost materia primă (colectarea deşeurilor a rămas o problemă), toate celelalte date ale planului de afaceri arătau bine dar lipsea elementul principal într-o astfel de afacere – deşeurile colectate”, mai spune Dobrotă. La acea vreme, Green Fiber a primit din parte autorităţilor încurajări şi vorbe frumoase. La şapte ani după, firma luptă pe două fronturi, potrivit directorului, pe de o parte cu colectarea deşeurilor, iar pe de alta, cu vorbele frumoase.
De ce să reciclăm plasticul?
• Descompunerea naturală a plasticului în mediul înconjurător necesită peste 500 de ani din cauza materialelor care îl alcătuiesc
• Cu fiecare tonă de plastic reciclat se economisesc între 700 şi 800 kg de petrol brut
• Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor
• Din 50 PET-uri se poate face un pulover (Sursa EcoRom Ambalaje)
Lupta cu petele de petrol care omoară vegetaţia, cum descrie Dobrotă, deşeurile de plastic nereciclate, este îngrădită şi de mentalitatea românilor. „Dacă vom compara anul 2003 cu 2009, atunci putem observa o schimbare în mentalitate, dar dacă ne compăram cu ce se întâmplă în celelalte ţări UE, atunci schimbarea este insesizabilă”.
Orice alegere în magazin contează
Omul modern, crede reprezentantul Green Fiber, trebuie, în primul rând