Nici sectorul neguvernamental abonat la bani publici nu va scăpa de măsurile de austeritate bugetară propuse la nivel naţional. La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Traian Băsescu a solicitat o triere a O.N.G.-urilor care primesc fonduri de la buget, odată cu acordarea statutului de utilitate publică. Modalitatea în care în ultimii ani s-a acordat acest statut este contestată în vestul ţării, doar două O.N.G.-uri din această zonă reuşind în ultimii ani să dobândească această calitate.
Sectorul O.N.G.-urilor bugetare, luat în vizor
Discutând măsurile de asuteritate care trebuie luate pentru echilibrarea bugetului, preşedintele Traian Băsescu a menţionat şi cazul unor O.N.G.-uri care, prin dobândirea statutului de utilitate publică, s-au abonat la alocaţii bugetare generoase. Preşedintele a dat în acest sens un ultimatum, spunând că acestea vor trebui să-şi dovedească utilitatea în adevăratul sens al cuvântului, în perioada următoare, în caz contrar urmând a fi deconectate de la alocaţiile bugetare. „Nu e normal ca un O.N.G. să fie subvenţionat de stat”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, preşedintele făcând referire cu precădere la o serie de fundaţii şi organizaţii apropiate de unii lideri politici, care au primit statut de utilitate publică în timpul guvernării Tăriceanu.
Doar două organizaţii vestice pe lista celor de utilitate publică
În acest moment, lista O.N.G.-urilor care beneficiază de statutul de utilitate publică, deci au dreptul să primească bunuri publice în folosinţă şi bani de la buget, este una foarte stufoasă, cuprinzând însă doar două entităţi neguvernamentale din vestul ţării.
Printre nominalizările cel puţin interesante de pe lista O.N.G.-urilor cu drept de primire de bani publici se numără Asociaţia „Livone Tenis Club - Ilie Năstase”, Asociaţia Yacht Club Regal