Barack Obama, Nicolas Sarkozy, Gordon Brown, precum şi alţi şefi ai celor mai puternice economii ale lumii cer implementarea reformelor necesare pentru a evita o nouă criză. Sursa: Reuters
Solicitarea a fost transmisă prin intermediul unui document adresat celorlaţi şefi de state şi de guverne din Grupul celor 20 , care include reprezentanţii celor mai mari economii ale lumii, dezvoltate şi emergente.
În timpul crizei, liderii celor mai puternice state ale lumii au decis că este timpul să fie implementate o serie de măsuri, menite să prevină o nouă criză mondială. Pe măsură ce criza s-a temperat, iar marile economii au început să prezinte rapoarte care arătau că au depăşit recesiunea, sprijinul politic pentru reformarea sistemelor financiare s-a diminuat.
Reforma, dorită de FMI
Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a reiterat la Bucureşti că este nevoie de colaborare la nivel internaţional pentru implementarea acestor reforme, deosebit de importante. Aceasta, în contextul în care ieşirea din recesiune este în continuare fragilă, aşa cum se arată în document semnat de liderii G20.
“Primul nostru obiectiv este de a reveni la o dezvoltare sustenabilă şi să înfiinţăm locuri de muncă. Pentru a ajunge la el, trebuie să proiectăm strategii de cooperare şi să lucrăm împreună pentru a ne asigura că politicile fiscale, monetare, comerciale şi structurale pot sprijini o creştere economică puternică, sustenabilă şi echilibrată”, se precizează în document, transmite Reuters.
Mai mulţi economişti americani, printre care nume ilustre ale mediului academic şi laureaţi ai premiului Nobel au dat recent publicităţii un raport care arată că, fără o reformă fundamentală, economia lumii va intra într-o nouă criză, mult mai puternică decât actuala. Mai mult decât atât, situaţia va fi mult mai gravă, deoarece gu