Două capitole din legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, printre care cel care cuprinde dispoziţiile generale, au fost declarate neconstituţionale, astăzi. Sursa: Codrin Prisecaru
Astfel, ANI nu va mai avea activitate de control, nu va mai putea cere confiscarea averilor şi nici nu va mai putea sesiza Parchetul cu privire la averile demnitarilor acumulate ilicit. Totodată, demnitarii ar putea scăpa de obligativitatea de a depune declaraţiile de avere şi interese.
Curtea Constituţională (CC) a admis o serie de excepţii de neconstituţionalitate ridicate de avocata Alice Draghici în cazul medicului Şerban Brădişteanu.
Este vorba despre aceeaşi instituţie despre care Comisia Europeană a remarcat, în raportul pe justiţie dat în martie publicităţii, progresele realizate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care au fost consolidate şi extinse.
CE observa, în raportul din martie, o consolidare continuă a rezultatelor înregistrate de ANI în urmărirea administrativă a incompatibilităților, a conflictelor de interese și a averilor nejustificate.
Contactată de Evenimentul Zilei, avocata a confirmat informaţia, explicând că este vorba de capitolele I şi VI, care cuprind dispoziţiile generale şi dispotiţiile despre verificarea averilor, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor.
Ce a declarat CC neconstituţional Articolul 6 care prevede că "la solicitarea motivată a inspectorului de integritate, conducătorii autorităţilor, instituţiilor sau societăţilor publice ori private, cei ai regiilor autonome sunt obligaţi să comunice acestuia, în termen de cel mult zece zile lucrătoare, datele, informaţiile, înscrisurile şi documentele prevăzute la articolul 5, indiferent de suportul acestora, precum şi date, informaţii sau documente pe care le deţin, care ar putea conduce la soluţionarea cauzei".
Artic