În comunităţile mici, tradiţionale, orice acţiune individuală era analizată, comentată şi validată de colectivitate. Lumea modernă tinde să pună căluş în gura lumii. Sursa: SHUTERSTOCK
Să naşti un copil înainte de căsătorie, să divorţezi ori, pur şi simplu, să faci orice într-un mod diferit faţă de majoritate te poate arunca imediat în gura slobodă a lumii. Cu cât comunitatea în care trăieşti e mai mică, cu atât gura lumii e mai puternică şi are grijă să nu ieşi din tipare, să nu exagerezi cu originalitatea, să nu frapezi, să fii cuminte şi ascultător.
Alimentată în permanenţă de bârfă, care este "cea mai plăcută şi mai puţin costisitoare distracţie a omului", după cum spune sociologul Petru Iluţ, gura satului năştea un conformism perceput drept valoare în societatea tradiţională.
"Nu am vrut să-i fac de râs"
Chiar dacă în societatea modernă este deseori perceput ca prejudecată, încă există familii în care copiii cresc fiind învăţaţi de mici cu formule precum "ce-o să zică lumea dacă o să te vadă îmbrăcat aşa...", "vezi să nu-mi scoţi vorbe de la lume", "să nu te bagi în gura lumii".
La cei 32 de ani ai săi, Diana S., o tânără din Maramureş, spune că cea mai mare bucurie din viaţa ei sunt cele două fetiţe pe care le are, iar cea mai mare tristeţe este un avort făcut din ruşine de gura lumii.
"Aveam 24 de ani când am rămas însărcinată pentru prima dată. Nunta era stabilită deja, însă îmi era teamă că va râde lumea de mine să fiu cu burta mare în rochie de mireasă. Părinţii mei trăiesc într-un sat unde toată lumea cunoaşte pe toată lumea şi nu am vrut să-i fac de râs. Am făcut atunci avort, cu destul de multă seninătate, şi abia după ce mi s-a născut primul copil mi-am dat seama ce prostie şi ce păcat mare făcusem", spune ea.
"Următoarea forţădupă preot şi primar"
Tânăra îşi am