Profesorul doctor Dan Sabău, renumit pentru modul extraordinar în care se dedică profesiei, susţine că un medic, pentru a fi bun, trebuie să fie un om bun şi să deţină anumite abilităţi.
Fost sportiv de performanţă, campion la gimnastică şi vicecampion la judo în adolescenţă, medicul de acum îşi aminteşte cum a ajuns să se îndrepte spre o carieră în medicină. „Eram sportiv şi aveam nevoie de terapie medicală de reuperare. Acolo am avut primul contact cu medicina. În plus, am absolvit un liceu cu profil real, iar gândirea logică, pragmatismul se asociază extrem de bine şi sunt calităţi importante pentru un medic, dar mai ales pentru un chirurg“, susţine prof.dr. Dan Sabău, şeful Cinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
De-a lungul timpului a operat mii de pacienţi, prima operaţie însă şi-o va aminti toată viaţa, pentru că l-a marcat şi l-a determinat să se implice direct în cazurile cu imputaţii.„Prima operaţie pe care am efectuat-o a fost una de amputare a unui membru, la un pacient cu o cangrenă. La fel de marcat am rămas şi după prima amputaţie pe care au făcut-o la sân, la o pacientă de 27 de ani. Şi aceea m-a marcat extrem de mult, determinându-mă să mă implic mai mult în lupta împotriva cancerului la sân“, spune prof.dr. Dan Sabău.
Internarea de scurtă durată, intervenţia chirurgicală care lasă o minimă cicatrice sunt obiectivele medicului de fiecare dată când intră în sala de operaţie. „La noi, din păcate, viteza este depunctată, nu este deloc apreciată. Casa de Asigurări nu apreciază o internare de scurtă durată, scutind o mulţime de costuri. Şi până şi psihologia pacientului. Dacă îl internezi şi în aceeaşi zi îi spui că deja îi faci analizele, apoi îl şi operezi se miră. Dacă vâd o cicatrice mică după operaţie, spun că a fost floare la ureche, dacă facem o incizie mare, atunci spun, vai cât a