Investitorii în imobiliare au mizat pe marje de profit mult prea mari şi au fost nevoiţi să îngheţe sau să amâne investiţiile, mai ales că bancherii au limitat condiţiile de creditare.
Aceasta este una dintre cauzele crizei pe care o traversăm, consideră Dragoş Vrânceanu, managing partner la Romanian Property Fund (RPF). Băncile au dat împrumuturi prea uşor, pentru ca ulterior să-şi revizuiască politica de creditare.
“Criza economică nu a fost generată de preturile din imobiliare, ci de condiţiile extrem de relaxate în care băncile au finanţat aceste imobile. Scăderea preţurilor din imobiliare a fost o reacţie normală la decizia băncilor de a micşora gradul de expunere pe sectorul imobiliar”, spune Dragoş Vrânceanu.
Deşi piaţa se confruntă cu dificultăţi, grupul RPF a decis să continue investiţiile, deoarece în România nu sunt suficient de multe locuinţe noi. Numai în Bucureşti, diferenţa dintre numărul de locuinţe disponibile pe piaţă şi cererea reală este de peste 15.000 de unităţi. Astfel că, pe lângă cele trei proiecte demarate în România, în care a investit 53 de milioane de euro, grupul va mai investi peste 40 de milioane de euro în următorii doi ani.
Profitul pe termen scurt, o iluzie
Dragoş Vrânceanu crede că vremea tunurilor în imobiliare a apus şi că investitorii care vor urmări doar profitul pe termen scurt nu vor avea şanse de reuşită în viitor.
“România continuă să fie atractivă pentru un investitor în imobiliare atât timp cât acest investitor nu-şi doreşte o marjă de profit disproporţionată cu sectorul imobiliar. Ca dezvoltator, RPF încearcă să obţină un profit de 10-15% în proiectele la care participăm”, explică Dragoş Vrânceanu modul în care grupul a reuşit să vândă 90% din cele 200 de apartamente finalizate. Locuinţele din Vitan Residence variază ca suprafaţă între 75 de metri pătraţi